EU har svårt att enas om känsliga framtidsfrågor

Ledningen för EU:s framtidskonvent har inte kunnat enas om känsliga frågor för morgondagens union. Inre oenighet mellan medlemsländer är förklaringen.
Säg ordet makt och många politiker och tjänstemän i Bryssel spetsar öronen. För makt är hett eftertraktat inom EU. Och maktdiskussioner har nu bromsat konventets ledning från att lägga fram viktiga förslag på hur morgondagens EU ska se ut. Bland annat är det Spanien som trampar på bromsen, av oro för att spanjorerna ska förlora i inflytande. Men om en del förslag bromsas så är det ändå klart att konventets ordförande, Valery Giscard d'Estaing, kommer att föreslå att en ny presidentpost inrättas. Den presidenten ska utses av medlemsregeringarna och ska bland annat stå för kontinuitet. I dag byter ju EU ordförande två gånger per år, i och med att ett nytt land får ta ansvar. Det ger för stor ryckighet, tycker många inom EU. Också Sverige vill ha en president, även om Göran Persson förordar titeln ordförande i stället, men i praktiken är det samma sak. Likaså vill Giscard d'Estaing ha en utrikesminister för EU i ett försök att höja den utrikespolitiska profilen. Konventets ledning undviker att använda ordet federalt. Det är ett känsligt ord, bland annat i Storbritannien, där det tolkas som att Bryssel försöker roffa åt sig makt på medlemsländernas bekostnad. I stället förordar Giscard d'Estaing att beslut ska tas på gemenskapsbasis, men också här är det mer en lek med ord än verkliga förändringar. Från svensk sida finns en oro för att EU ska gå ifrån dagens ordning, som innebär att ett medlemsland har veto och kan bromsa förändringar på skatteområdet. Här finns förslag om att det ska räcka med kvalificerad majoritet, vilket Stockholm har svårt att acceptera.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".