Ungdomars missbruk växande problem

Parlamentariker från 19 länder är just nu samlade i Stockholm för att diskutera det växande problemet med ungdomars narkotikamissbruk. Ungdomar världen över missbrukar både cannabis och syntetiska droger i allt högre utsträckning. Drogerna har blivit starkare och är i många fall en del av livsstilen.
Vad kan då politiker göra åt det? Det är inte lätt medger regeringens narkotikasamordnare Björn Fries: – Det här är ju ungefär som att stoppa en oceanångare. Man lägger inte om kursen över natten. Men alla de här stegen för att prata och lära av varandra bidrar till en utveckling. Så det här är en liten bit på vägen. Synen att det går att droga på fester utan att fastna i ett missbruk är utbredd idag. Och eftersom ungdomar i dag delar livsstil över nationsgränserna har det blivit allt viktigare med en starkare samordning mellan länderna i kampen mot narkotika. Det sa chefen för FN:s narkotikaprogram, Antonia Maria Costa, i sitt inledningsanförande. Han pratade också om det faktum att cannabis har genförändrats så att det i dag är 10 gånger starkare än för 20 år sedan. Därför är det också lättare att bli fast i ett missbruk. Den pågående konferensen i Stockholm är det sjätte mötet om narkotika för lagstiftare från många olika länder. Syftet var från början att få till stånd en dialog mellan EU-parlamentet, den amerikanska kongressen och experter inom narkotikaområdet. Numera deltar också lagstiftare från olika nationella parlament. Det har stor betydelse att det blir ett engagemang på högsta nivå, tycker en annan av dagens talare, drottning Silvia: – Det här är ett globalt problem. Vi måste kämpa tillsammans. Det är inte bara polis och militär och som arbetar med det. Nu är det också uppifrån som man verkligen tar det på allvar. Jämfört med många andra länder är missbruket bland ungdomar inte så utbrett i Sverige. Men det växer och sedan början av 90-talet har andelen svenska ungdomar som prövat narkotika mer än fördubblats. Det behövs mer upplysning, mer information, säger Björn Fries. Men det räcker inte med det: – Vi måste ställa oss frågan vad det är som gör, att man som ung människa, behöver göra det här för att känna sig glad eller tillfredsställd eller vad det nu är. Det är ju egentligen den riktigt svåra frågan. Det här är ju en kamp mot drogerna. Men det är ju också, i grund och botten, ett arbete för att alla ska känna sig behövda och viktiga i samhället.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".