Hallandsåsbygge försenas igen

Tunnelbygget genom Hallandsåsen försenas igen. Miljööverdomstolen har upphävt ett tidigare beslut och säger att tunnelbygget inte får tas upp igen förrän alla överklaganden har behandlats. Ett streck i räkningen för Banverket, som hade hoppats börja i höst igen.
Christer Möller är projektchef för Banverket i Båstad: – Det innebär att vi inte kan sätta i gång för fullt förrän någon gång i slutet på det här året. I stället för att börja i september som vi hade tänkt oss. I stället för att kunna sätta igång bygget i september blir det nu alltså en ny huvudförhandling i början av september i Miljööverdomstolen. Det är en rad sakägare, som har överklagat och framför allt ifrågasatt om skyddsåtgärderna för naturen på åsen blir tillräckliga. Bland annat ska länsstyrelsen kunna besluta om att Banverket ska leda vatten till bäckar och våtmarker, som riskerar att torka ut under tunneldrivningen. Flera Natura 2000-områden, EU:s nätverk av värdefull natur, påverkas av bygget. Kommer överföring av vatten att fungera i praktiken undrar sakägarna och kräver mer ingående utredning: – Vi har sagt att vi kan acceptera det här villkoret eftersom det ju bara skapar ytterligare möjlighet för Länsstyrelsen att fatta ett beslut. Vi är fullständigt medvetna om att innan man går ut och häller vatten i bäckar så måste man vara noggrann med vad det är för kvalitet på det vattnet som hälls ut och så vidare. Så att man inte gör större skada nytta, säger Christer Möller. De som har klagat pekar på att, trots vattendomar, så har ni överskridit tillstånd som gällt. Och man fruktar att ni kommer att göra det även i fortsättningen. – Jag tror att risken att Banverket ska överskrida några sådana domar är väldigt liten. Vi har lärt oss väldigt mycket av det som har hänt i det här projektet.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".