Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Livsmedelsindustrin måste ta ansvar för fetma”

Publicerat måndag 26 maj 2003 kl 17.30
Världen producerar alldeles för mycket mat, men överskottet finns i västvärlden där det orsakar fetma och en lång rad följdsjukdomar. Nu måste övervikten bekämpas på en bredare bas Det var ett av budskapen när Läkaresällskapet inledde sin konferens om fetma i Stockholm på måndagen.
– I länder som USA, som ligger först i världen när det gäller fetma, produceras det för mycket livsmedel. De finns de här kalorierna på fel håll i världen. I stället för att anpassa produktionen måste man dumpa överskottet någon annanstans. Det är vad som nu händer. Det gör också att man i andra länder med fattigdom kan få billiga kalorier därför att maten kostar ingenting. VI har mat på fel ställen och det är vårt nya stora problem. I USA produceras idag ungefär 4 000 kalorier per person och dag, det är nästan dubbelt så mycket som hela befolkningen behöver. Det är en av anledningarna till att forskarna nu söker nya metoder att stoppa övervikten. Det räcker inte med goda råd och kost och motion för allt dövare öron, nu måste vi utmana livsmedelsindustrin, bantningsindustrin och alla dem som tjänar på fetman, sa professor Philip James i den internationella arbetsgruppen mot fetma. – Bantningsindustrin tjänar på vår vikt, läkemedelsbolagen gör det, liksom tobaksindustrin när framförallt kvinnorna börjar röka för att hålla vikten, säger Philip James. – Det är inte ett individuellt problem, trots att vi i åratal fått goda råd om hur man lever hälsosamt och går ner i vikt, mellan 50 och 70 procent beror på våra arvsanlag och hur känsliga vi är för övervikt, säger han. – Vi måste utveckla en miljö där alla kan hålla sig smala och eleganta, utan att behöva oroa sig för allt de äter. Nu vill forskarna som samlades under Läkaresällskapets valv idag, ta ett större grepp på problemet med fetma. Aktörerna är många och starka. Där måste livsmedelsindustrin ta sitt ansvar, både socker och läskfabrikanterna liksom de stora snabbmatkedjorna, säger professor Stephan Rössner vid Huddinge sjukhus. – Vi har en livsstil som gör att en svensk förvärvsarbetande kvinna har tolv minuter att laga middag. Det är klart att hon måste använda halvfabrikat. Det är klart att industrins roll när det gäller vår mat bara blir större och större.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".