Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen storsatsar för att minska personrånen

Nu storsatsar polisen i södra Stockholm i ett helt nytt projekt mot personrån. Polisen ska göra en massiv och samlad insats för att förhindra och förebygga personrån. Orsaken är att majoriteten av personrånen begås av ungdomar och polisen anser att det är särskilt viktigt att ta itu den gruppen.
Ekot var med polisen ute i Rågsved i södra Stockholm en natt. Polisassistent Peter Samuelsson och polisinspektör Ethel Bjaring visiterar en kille på tunnelbanestationen i Rågsved. Här har det samlats en grupp killar som högljutt markerar sin närvaro. Den visiterade killen har visat upp ett misstänkt beteende och poliserna undersöker honom för att se om han gömmer droger eller har ett vapen. Men det har han inte. Ny arbetsmetod Det är på detta sätt som den nya arbetsmetoden ser ut för polisen i Söderort. Vara på plats, prata med ungdomarna, kartlägga dem och komma dem nära. Skillnaden sen tidigare är att det inte uteslutande är specialiserade poliser som ska arbetar med ett viss typ av brottslighet. – Alla resurser i Söderort som jobbar ska försöka ägna sig åt personrån, säger Ethel Bjaring. Även de som åker radiobil och som behöver åka på andra uppdrag. Men när dessa är lediga ska de i möjligaste mån försöka kontrollera platser där ungdomar rör sig, se om de är stökiga, försöka visitera dem och ta reda på vilka de är. Och även finnas där i brottsförebyggande syfte. Ett personrån om dagen Det ska inte bara att satsas resurser på personrån, utan även narkotika- och trafikbrott är prioriterade områden. Men just personrån är ett särskilt viktigt område eftersom i Söderort har det fram till idag begåtts ett personrån om dagen. Och även det faktum att 80 procent av alla gärningsmän är ungdomar, enligt polisens statistik. Alkohol och droger är ofta ingredienser i brottet, enligt polisassisten Peter Samuelsson. – Det rör sig framför allt om rohypnol, säger han. Många unga rånare använder det för att våga begå brott. Detta är någonting som vi har märkt och då framför allt rohypnol tillsammans med alkohol. Poliserna Bjaring och Samuelsson får syn på ett gäng ungdomar och stannar längs vägen De har fattat misstankar eftersom just där brukar inte ungdomar hålla till. Men det var bara en skolklass som hade haft grillfest i det gröna. Efter ytterligare en stund råkar de på två killar de fått bra kontakt med. De här killarna har redan sin uppfattning klar, vad de tycker om polisernas nya arbetssätt. ”Alla känner igen dem” – Ja, det kanske är bra, men det är inte bra att de kommer civilklädda och hälsar, för nu känner hela Rågsved igen dem, säger en kille. Men hur tycker du att det skulle vara? – Jag vill inte avslöja taktiken hur de ska kunna fånga brottslingar, men de borde vara lite mer diskreta, säger han.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".