1 av 2
Får årets ekonomipris.
2 av 2
klicka för grafik

Ekonomipris har bäring på finanskris

Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne går till den amerikanen Paul Krugman. Han får priset för forskning om hur internationell handel fungerar men hans studier har också direkt bäring på den pågående ekonomiska krisen. Krugman som är en stark motståndare till president George Bush har varit kritisk till hur myndigheterna i USA agerat under krisen.

Så sent som igår, söndag, satt Paul Krugman i tv-sofforna i USA och kritiserade finansminister Henry Paulsons krishantering, Krugman hävdade tidigt att bankerna måste delförstatligas som en lösning på krisen, något som Bush-administrationen först nu börjar acceptera.

Idag, måndag, i sin sedvanliga krönika i tidningen New York Times prisar han den brittiska regeringen för att den snabbt och resolut driver igenom just en sådan politik.

Krugman är 55 år och undervisar vid Princeton-universitetet i New Jersey. Hans forskning har bland annat handlat om att förklara hur och varför handeln utvecklar sig som den gör mellan länderna och det är det han får årets Nobelpris för.

Han har också studerat hur kapitalmarknaderna fungerar i dagens globaliserade värld något som direkt bidrar till att förklara den pågående finanskrisen.

Krugman har förekommit i diskussionerna om Nobelpriset under flera år så det kanske inte är en tillfällighet att han tilldelas det just i år. Idag, måndag, säger han att krisen är mycket allvarlig men att han är något lugnare nu än han var för några dagar sedan.

För att vara en fackekonom är Paul Krugman välkänd i USA. Han deltar flitigt i den offentliga debatten och inte bara om ekonomi utan om politik i allmänhet där han står för en amerikansk vänsterståndpunkt. Framför allt i sina kolumner i New York Times har han varit mycket kritisk mot president Bushs politik på olika områden.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista