Rättegång mot företagsspion inledd

Rättegången mot den 48-årige ingenjör från Göteborg som är misstänkt för bland annat grovt företagsspioneri och grov utpressning inleddes på tisdagen. Mannen är misstänkt för att ha stulit försvarshemliga dokument från Saab Microwave systems och sedan krävt företaget på pengar.

Det låter som en spionroman med kodnamnen Defence Harry och Doris, men skedde i verkligheten. Defence Harry var den person som krävde 2,3 miljoner dollar av Saab Microwawe Systems för tre hemliga dokument. Bakom täcknamnet Doris döljer sig den person på Saab som skulle locka fram Defence Harry.

Efter sju månaders kontakter via e-post kom avgörandet. En fälla riggades i samband med att en delsumma skulle betalas, och den 48-årige ingenjören från Göteborg som nu står inför rätta greps, till kammaråklagare Tomas Lindstrands lättnad.

– Den här personen Defence Harry, eller vad man nu ska kalla honom, har under hela den här tiden, under de sju-åtta månaderna, varit oerhört försiktig. Därför fanns det ett visst riksmoment i hela den här operationen - ett riskmoment som innebar att han hade kunnat gå iväg med de här pengarna, säger Tomas Lindstrand.

I den pågående rättegången är säkerhetsåtgärderna omfattande. Ingen får komma när de stängda dörrarna när de hemliga delarna gås igenom. Även tingsrättens egna vakter och häktespersonalen som ska hålla kolla på 48-åringen måste hålla sig bakom avspärrningen några meter från dörrarna.

Orsaken är de hemliga dokument som 48-åringen ska ha kommit över och som han använt för att pressa Saab på pengar. Ett kallas antenndokument, ett annat handlar om signalbehandling och ett tredje heter systemspecifikation.

Själv hävdar 48-åringen att någon skickat dokumenten till honom och att han sen hotats och tvingats till att pressa Saab på pengar, och att denne någon är den verklige Defence Harry. Det tror inte åklagaren på.

– Jag anser att det är tillräckligt bevisat för att jag ska kunna åtala honom att han och Defence Harry är samma person.

Vad skulle du säga att den misstänkte har för motiv för att göra det som du hävdar att han har gjort?

– Det är väl en god hypotes att han dels tjänar pengar på det, dels kan det vara så att den arbetskonflikt som har funnits tidigare i vart fall mellan honom och hans arbetsgivare kan spela in, säger Tomas Lindstrand.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista