EU får egen finansminister?

Euroländerna inom europeiska unionen kan vara på väg att förstärka sitt samarbete, och därmed fjärma sig ytterligare från de tre länder som nu står utanför.
Ledningen för EU:s framtidskonvent, väntas inom kort lägga fram ett förslag om att euroländerna ska få en egen finansminister. Nu leds ju gruppen av finansministern i det land som är ordförande, och därmed byts personen ut två gånger om året. Men det kan alltså vara på väg att ändras. Enligt det kommande förslaget ska eurogruppens finansminister sitta under två år och också ta ett mer politiskt grepp på frågor som berör den gemensamma valutan. Därmed skulle också euron, resonerar de som vill ha den förändringen, kunna företrädas av ett känt ansikte vid internationella sammankomster med exempelvis internationella valutafonden och världsbanken. Men förslaget är långtifrån oomstritt. Bland annat lär den brittiske finansministern Gordon Brown ha invändningar, Storbritannien har ju inte bytt till euron, och det finns en oro för att makt och inflytande skulle minska för länder som står utanför. Förutom Storbritannien är de, som bekant Sverige och Danmark.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".