Finansoron antas dämpa tillväxten

De krispaket för banksektorn som håller på att ta form har fått aktiebörserna att stiga kraftigt på måndagen. Även den verkliga ekonomin med produktion av varor och tjänster kan påverkas positivt.

Men sammantaget kommer ändå finansoron att dämpa tillväxten medan arbetslösheten väntas öka, enligt Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén.

– Jämfört med den prognos vi gjorde i augusti så har tillväxtutsikterna försämrats men tack vare de här åtgärderna så kan man undvika de mest negativa scenarierna och göra en nedskrivning av prognoserna som är mer begränsad än vad den annars skulle ha varit.

Hur resonerar ni nu när det ser ut att vända på finansmarknaden?

– Jag ser inte framför mig att problemen är lösta. Vad jag ser är en anpassningsprocess som pågår och kommer att fortsätta och som har en dämpande effekt, det utgår jag ifrån.

Vad betyder det här för vanliga människor och företag?

– Risken är att arbetslösheten kommer att stiga, vilket kommer drabba en del. Företagen kan komma att ha större problem att finansiera investeringar. Det leder till att tillväxten för både företag och för hela ekonomin blir något svagare än vad den annars skulle vara. Hushållen kommer säkert att vara ganska försiktiga en tid framöver i sina konsumtionsbeslut.

– Även om det lugnar ner sig, vilket vi inte kan säga att det gjort än, så har man naturligtvis påverkats av den här turbulenta perioden på olika sätt. Fortfarande är det ju så att börsnedgången är betydande.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista