Sverige blockerar EU-avtal med Ryssland

Sverige är ett av de EU-länder som blockerar att samarbetssamtalen om ett handelsavtal mellan EU och Ryssland återupptas. Samarbetssamtalen ställdes in efter det ryska militära ingripandet i Georgien.

Enligt utrikesminister Carl Bildt så är villkoren för att samtalen ska kunna återupptas inte uppfyllda ännu.

– Vi ställde in ett sammanträde, ett möte och sa att vi inte skulle ha det mötet förrän de hade dragit sig tillbaka till de positioner de hade den sjunde augusti. Där är de ännu inte. Vissa tillbakadraganden har skett, de har konsoliderat i andra områden så det finns en hel del frågetecken. Det gäller i sådana här sammanhang att ha lite i is i magen så att man i alla fall uppnår delar av det som man har sagt att man ska uppnå, säger Carl Bildt.

Nej, Sverige tillhör just nu en grupp hökar som inte vill köra någon mjuk linje mot Ryssland. Tillsammans med länder i före detta Östeuropa och Baltikum anser Sverige att förhandlingarna om ett nytt samarbetsavtal mellan EU och Ryssland inte kan återupptas ännu.

Mot det står framför allt Tyskland och Frankrike men även Finland. Generellt sett, de länder i Västeuropa för vilka handel med Ryssland är viktigt och som för sin energiförsörjning är beroende av Ryssland.

Så här mitt i den globala finanskrisen har Georgienkonflikten fått flytta ner på den internationella dagordningen. Men när EU:s utrikesministrar på måndagen träffades här i Luxemburg, så visade det sig att EU:s uppdelning i två läger kvarstår.

Naturligtvis krävs det enighet för att återuppta samtalen med Ryssland. Därför blir det i dagsläget inget. Eftersom beslutet att avvakta med samarbetssamtalen fattades vid ett extra EU-toppmöte som inkallades just med anledning av Georgienkrisen så ligger det inte heller så lite politisk prestige i frågan.

Stefan Winiger, Luxemburg
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista