Fredrik Reinfeldt
Statsministern:

Reinfeldt kopplar socialbidragskostnader till flyktingar

Statsminister Fredrik Reinfeldt går nu till motangrepp mot socialdemokraternas uttalanden om att förändringarna av a-kassan lett till att socialbidragen ökar. Ökningen beror på flyktingmottagande, menar Reinfeldt som dock inte vill dra någon parallell till Sverigedemokraternas åsikter i flyktingfrågan.

Kostnaderna för socialbidragen ökar inte på grund av att allt fler arbetslösa står utanför a-kassan, utan för att Sverige tar emot många flyktingar som får uppehållstillstånd, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraterna har hävdat att det är regeringens ändringar av a-kassan som ökar socialbidragskostnaderna, men det är fel enligt Reinfeldt.

– Om jag får anklagelser om att socialbidragen växer, i något sorts försök att bildsätta att det är en konsekvens av att färre jobbar, då är det helt enkelt inte korrekt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Sysselsättningen är kvar på höga nivåer. Socialbidragsnivåerna ligger fortfarande under 2006 års nivåer. De ökningar vi sett är kopplat till att vi tar emot många flyktingar.

I flera debatter och uttalanden den senaste tiden har ledande socialdemokrater sagt att kostnaderna för socialbidragen stiger på grund av att allt fler nu står utanför a-kassan då varslen ökar.

Socialstyrelsens statistik visar att kommunernas totala kostnader för socialbidrag ökade under årets första sex månader. Men om a-kassan spelar någon roll går inte att se.

En förklaring som däremot går att se, är att socialbidragskostnaderna för flyktingar som fått uppehållstillstånd, steg med tolv procent det första halvåret, inklusive introduktionsersättningen.

Kostnaderna för resten av socialbidragstagarna minskade däremot något. Men sammanlagt innebär det ändå en ökning av totalkostnaderna, något som nu Reinfeldt gärna lyfter fram.

Socialdemokraten Carin Jämtin, borgarråd i Stockholm som sitter i partistyrelsen, är kritisk till att Reinfeldt kopplar ökade socialbidragskostnader till flyktingar och menar att ändringarna i a-kassan ändå ökar socialbidragskostnaderna framöver.

– Man kopplar ökning av socialbidrag till mottagande av flyktingar, och därmed gör man flyktingen som individ skyldig till socialbidragsökningen. I själva verket handlar det om att moderaterna och regeringen misslyckats med sin jobbpolitik, att få ut de som står längst ifrån arbetsmarknaden i jobb, säger Carin Jämtin.

De som hittills gärna lyft fram det här sambandet är exempelvis debattörer med koppling till Sverigedemokraterna eller andra grupper som ogillar invandring. Nu väljer alltså även Fredrik Reinfeldt att göra det, men enligt honom är det inte för att locka väljare från Sverigedemokraterna utan för att visa att socialdemokraterna har fel.

– Jag har väldigt ofta utgångspunkten, att blir jag anklagad för något så läser jag på och går igenom hur det ser ut. Vi har gått igenom detta och deras anklagelser stämmer inte, säger Fredrik Reinfeldt.

Den här typen av samband är ju sådant som till exempel Sverigedemokraterna gärna plockar fram. Är det här ett sätt för dig att skicka en signal till sverigedemokraternas eventuella väljare att ni också ser de här problemen?

– Vi tycker att flyktingar är välkomna till Sverige. Här finns en arbetslinje, vi ska se till att ni kommer i jobb. Sverigedemokraterna säger ” ni är inte välkomna till Sverige och en hel del av er som är här borde också åka ut”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista