TCO kräver att sjukförsäkringen ändras

Tjänstemannafacket TCO kräver att de nya reglerna i sjukförsäkringen ses över. Den nya lagen innebär alltför stora orättvisor och måste därför ändras, säger TCO:s ordförande Sture Nord.

Ekot har tidigare berättat om flera fall där människor med allvarliga sjukdomar fått sin ersättning sänkt.

Nu kräver TCO att regeringen omedelbart tillsätter en grupp som ska utvärdera den nya lagen. Orättvisorna är nämligen stora, säger TCO:s ordförande Sture Nord. 

– En del har fått behålla den högre ersättningen. Andra med samma diagnoser har inte fått behålla ersättningen. Det är detta sammelsurium av oklarheter som man måste komma tillrätta med, säger TCO:s ordförande Sture Nord. 

– Det här är människor som är allvarligt sjuka, som är utsatta. De ska ägna all sin kraft åt rehabilitering och att komma tillbaka till arbetslivet. I stället måste de slåss mot ett obegripligt system och vara rädda för att de inte ska klara sin ekonomi. Det är detta som måste ändras, säger Sture Nord. 

För en tid sen berättade ekot om Mimmi Fritiofzon som är opererad för en hjärntumör. Hon fick sin ersättning sänkt från 80 procent till 75 procent när den nya lagen trädde i kraft den första juli i år. Av sin handläggare fick hon veta att det inte var någon idé för henne att söka den högre ersättningen. Hon ansågs helt enkelt inte vara tillräckligt sjuk.

Men när ekot sammanförde Mimmi Fritiofzon med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson fick hon beskedet att hon mycket väl skulle kunna få den högre ersättningen. Efter det mötet visste inte Mimmi vad hon skulle tro.

– Det som är jobbigt är att försäkringskassan säger en sak, och socialförsäkringsministern en sak. Som sjuk hamnar man mitt emellan och vet inte vem man ska lyssna på, säger Mimmi Fritiofzon 

Nu bekräftar Cecilia Udin, som är ansvarig för sjukpenningfrågor på Försäkringskassan, att handläggaren gjorde fel som gav Mimmi Fritiofzon rådet att inte söka den högre ersättningen. Enligt henne är det nämligen fortfarande oklart vilken ersättning Mimmi Fritiofzon egentligen ska ha. 

– Jag har svårt att säga något nu eftersom det är en ny lagstiftning och vi inte fått någon praxis, säger Cecilia Udin. 

Men det finns fler oklarheter i lagen. Mimmi Fritiofzon fick till exempel beskedet att hon inte kunde få mer än tre månaders arbetsträning. Även det var fel, enligt Cecilia Udin.  

På TCO tänker man nu inte vänta på att regeringen bestämmer sig, utan tillsätter en egen expertgrupp som ska reda ut hur fackets medlemmar har skadats. Sture Nord är säker på att medlemmarna har tagit skada och han har inget gott att säga om den nya sjukförsäkringen. 

– Den är rättsosäker nu. Människor som har likartade situationer behandlas olika, och det finns allvarliga brister när det gäller rehabiliteringen. Vi kommer att kunna visa hur det mer systematiskt ser ut, och det kommer att kräva en förändring av lagstiftningen, säger Sture Nord.  

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista