USA

Invandrare åker hem i finanskrisens spår

Den stora latinamerikanska gruppen invandrare i USA ser ut att kunna få stor betydelse för valutgången i USA i år. Samtidigt kommer nya siffror som visar att den ekonomiska krisen lett till att invandringen till USA inte är lika stor som under första delen av 2000-talet. Många invandrare ger också upp och åker hem igen i krisens spår.

Det är en tydlig trend bland många delstater som gränsar till Mexiko, att invandrare åker tillbaka på grund av den dåliga ekonomin. Det säger Mo Denas, som är lokalpolitiker i en stadsdel i Las Vegas som domineras av folk med latinamerikanskt ursprung.

Hans kollega Ruben Kivens säger det är ett tydligt mönster även i själva Las Vegas, eftersom byggmarknaden i staden, som anställt många invandrare, stannat av som en följd av bolånekrisen.

Den stora invandringen till USA, som till stor del kommer söderifrån, från till exempel Mexiko, har länge varit en het inrikespolitisk fråga i USA. Men enligt ny statistik från den amerikanska folkbokföringsmyndigheten, som tidningen Wall Street Journal citerar, kom bara cirka en halv miljon invandrare till USA förra året. Det kan jämföras med den cirka en miljon som varit vanligt under alla tidigare år under 2000-talet. Den dåliga ekonomin och problemen inom bostadssektorn är alltså de stora orsakerna. Men det finns fler.

Dara Lopez, som arbetar för en ideell organisation för invandrare från Mexico i Las Vegas, säger att minskningen också beror på att president och kongress inte lyckades genomföra den stora invandringsreformen förra året.

Tolv miljoner illegala invandrare beräknas det finnas i USA, de flesta från de latinamerikanska länderna, men politiker och medborgarrättsorganisationer ser nu alltså en ökande trend att vissa av dem åker hem igen.

Men Roberto i Las Vegas som kämpat länge för att få ett medborgarskap i USA, tänker kämpa för att få stanna. Nu ska han äntligen bli intervjuad för medborgarskap.

Nej, Roberto tänker inte åka hem igen. Jag gillar USA, säger han.

Daniel Alling, Las Vegas
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista