Affärsjurister finanskrisens vinnare

Finanskrisen kan göra affärsjuristerna till vinnare. Många jurister söker sig nu från andra branscher till finansiell krisrådgivning och krishjälp. I till exempel Storbritannien köps och säljs affärsjurister som fotbollsstjärnor. En liknande situation kan uppstå även i Sverige, tror ordföranden i advokatföreningen Rekon.

– De borde vara vinnare om klienterna så att säga söker rätt personer. Men många som inte har den kompetensen försöker också utbilda sig, för att vara med och slåss om kakan. Men i huvudsak är det ju de som har den specialiteten som borde kunna bli vinnarna i en krissituation, säger Odd Swarting, ordförande i advokatföreningen Rekon.

Föreningen Rekon, som Odd Swarting är ordförande för, har cirka 400 medlemmar. De är advokater som jobbar med konkurser och företagsrekonstruktioner. De utgör en tiondel av landets samtliga advokater. Men de kan alltså komma att bli fler, nu när finansbranschen ropar på juridisk hjälp.

En stor omställning har pågått i flera månader i USA och Storbritannien, där affärsjuristerna har blivit som fotbollsstjärnor som säljs och köps på en marknad. Sådant har man inte sett i Sverige ännu, men det kan komma, säger Odd Swarting.

– Under högkonjunkturen är det många av de stora affärsjuridiska byråerna och andra som helt enkelt har avvecklat den specialistkompetensen. En handel med de som har det kunnandet, kan i viss mån ske i Sverige också.

I finanskrisens spår har advokatfirmor i andra länder sparkat folk.

– I England och USA är man mycket snabbare och tuffare. Där avskedar man helt enkelt folk från advokatbyråerna om man inte har sysselsättning för dem. Vi har inte riktigt den kulturen i Sverige utan det blir mer naturlig avgång, att man istället inte anställer biträdande jurister i samma takt som man gjort tidigare, säger Odd Swarting, ordförande i advokatföreningen Rekon. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista