Barack Obama och John McCain. Foto: Jae C. Hong/Scanpix, Carolyn Kaster/Scanpix.

Bara veckor kvar till USA:s presidentval

Det är tre veckor kvar till det amerikanska presidentvalet, och de två kandidaterna försöker nu vitalisera sina kampanjer för att locka väljare. Republikanen John McCain visar upp en ny, offensiv stil, och demokraternas Barack Obama har lagt fram en ekonomisk plan.

Barack Obama talade i Ohio, en av de de delstater där kampen om presidentämbetet är hårdast, när han presenterade en rad ekonomiska åtgärder som främst syftar till att skapa jobb. Det är inte en plan mot finanskrisen i sig, utan snarare mot följderna av den.

Bland annat föreslår Obama skattelättnader för företag vid nyanställningar, och en broms för utmätning av husägare som släpar efter med sina betalningar. Enligt Obamalägret skulle planen innebära insatser på 60 miljarder dollar, men fristående ekonomer som studerat den menar att den bara har en begränsad effekt.

Men allt som handlar om ekonomin har i finanskrisens spår kommit att gynna Barack Obama. Han har skaffat sig ett rejält försprång i opinionen. Om man tar ett genomsnitt för en rad väljarundersökningar leder Obama med mer än sju procent före McCain, och han leder dessutom i avgörande stater.

Även republikanska strateger säger att läget för McCain är kritiskt, men själv verkar den republikanske kandidaten närmast stimulerad av att få slå ur underläge.

McCain har inga planer på att kasta in handduken, och förstå-sig-påarna tycks ha glömt att valet är avgjort först när det amerikanska folket har röstat. Men symptomatiskt är att McCain framträder i Virginia, en delstat som länge ansetts ur-republikansk, men där Obama nu har ett stort försprång.

McCains läger har kritiserats för att ägna sig mycket åt personangrepp på Obama, med den nya strategin i Virginia var sådana angrepp tydligt nertonade, och McCain koncentrerade sig mer på väljarnas vardagsfrågor.

Enligt uppgift håller även McCain på med en ekonomisk plan, men den har ännu inte kommit. En sak som den väntas innehålla är lägre kapitalskatter för att stimulera ekonomin.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista