Bostadsrätter i centrala Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/ Scanpix.

Stopp för borättsombildning i Stockholm

Uppdaterad 07:11
Det blir inga fler ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt i Stockholms innerstad. Det skriver alliansens tre gruppledare på Dagens Nyheters debattsida.

De försäljningar som skett i Stockholm av kommunala hus, betyder att det är mellan 40 och 50 procent hyresrätter i innerstaden, vill man ha blandade upplåtelseformer, så slutar vi sälja nu, säger moderaternas finansborgarråd Sten Nordin.

– Ska man ha en blandning kan man inte fortsätta ombilda nu utan då är det blandade upplåtelseformer och då behöver vi inte gå vidare med nya bostadsrätter i innerstaden.

Stockholmarna efterfrågar helt enkelt hyresrätter i Stockholms innerstad, säger Sten Nordin. Och försäljningen av kommunala hus ska upphöra även i de närförorter där man anser att det råder en god balans mellan bostadsrätt och hyresrätt.

Allianspartierna i Stockholms stadshus betonar nu sitt intresse för hyresrätten. Av de 15 000 lägenheter som man vill bygga under mandatperioden, ska 6 000 vara hyresrätter.

Man vill också sänka tomrättsavgälden vid byggandet av nya hyresrätter. Och i de nya stadsdelar som skapas i Stockholm ska en tredjedel av bostäderna vara hyresrätter.

På senare tid har en del nybildade bostadsrättsföreningar som tänkt köpa sina hus, dragit tillbaka sitt intresse. De höjda räntorna har gjort att föreningarna inte har råd. Men det perspektivet finns inte med när Stockholmspolitikerna nu sätter stopp för fler försäljningar, säger Sten Nordin.

– Nej, inte alls utan det här är någonting som vi har diskuterat under en tid och det har egentligen ingen koppling till nuläget som vi hoppas ska vara en övergående period oavsett hur lång den blir. Vi hoppas att vi återgår till normalläget att människor har möjlighet att förvärva bostadsrätter om de vill, så det här handlar inte om det, säger Sten Nordin.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista