Sverige får IT-myndighet ?

Den 5 juni, nästa vecka, väntas EU:s näringsministrar säga ja till att EU inrättar en IT-myndighet. Den är en av fyra myndigheter som Sverige kastar längtande blickar efter. En IT-myndighet har länge diskuterats inom unionen, och tidigare har Sverige uttryckt stort intresse för att få den.
Alla utgår ifrån att ministrarna kommer att säga ja till att arbetet ska fortsätta med att inrätta en ny myndighet. Initiativet kommer från kommissionen och den ansvarige kommissionären Erki Liikanen. Tonvikten för myndigheten ska, enligt de planer som finns, ligga på säkerhet och skydd mot bland annat sabotage. Det anses också viktigt att myndigheten blir en samtalspartner i de här frågorna för länder utanför unionen, och då i första hand USA. Som vanligt i EU-sammanhang pågår nu en dragkamp mellan kommissionen och medlemsländerna om makten över den nya myndigheten, och de diskussionerna lär fortsätta också efter ministermötet i juni. En IT-myndighet har ju länge diskuterats inom unionen, och tidigare har Sverige uttryckt stort intresse för att få den, Sverige har ju inte har någon EU-myndighet. Intresset kvarstår, men det har svalnat en del. Många lystna blickar kastas numera mot en annan myndighet som också är på väg att skapas, nämligen den som ska syssla med kemikalier. Sverige är också intresserat av ett par andra myndigheter som är på gång, nämligen dem som ska jobba med smittskydd, folkhälsa samt med sjösäkerhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".