Nationell sjukvårdsupplysning på prov i Gävleborg

Invånarna i Gävleborgs län kommer att bli först ut att få testa det nya nationella sjukvårdsupplysningsnumret 1177, redan nästa höst. Enligt regeringens utredare ska alla i Sverige kunna ringa samma nummer och få vårdråd per telefon inom fyra år.
– Jag kan tänka mig att det finns någon som tänker så här ”Aha, det här är ett sätt att rationalisera, nu ska vi inte ens få träffa vår personal”. Men det är precis tvärt om, säger utredaren Bo Swedin som lämnade sin rapport till regeringen på tisdagen, och fortsätter: – Vi vill ju snabbt, på en gång helst, ha hjälp av en professionell del av sjukvården och det kan man få via telefon. Det här är att flytta fram frontlinjen när det gäller kvalitén i vården. 1177 numret till sjukvårdsupplysning Bo Swedin lämnade sin slutrapport om den nya sjukvårdsupplysningen på tisdagen, men projektet fortsätter och många detaljer är redan klara. Numret är till exempel redan tingat. På 1177 ska alla i landet kunna nå en telefonsjuksköterska på mindre än tre minuter. Gävleborg först Gävleborgs län blir först ut redan nästa höst. Sedan är det Jämtland och troligen Halland och Kronobergs län som följer efter. Pengarna till de cirka 1.000 nya telefonsjuksköterskor som behövs, tas dels från patienterna genom att samtalen kostar lite mer än ett vanligt samtal, dels genom att telefontjänsten ska avlasta övrig vård. Sjukvårdsupplysning lönsam för landstingen Enligt Swedin är en fullt utbyggd sjukvårdsupplysning lönsam för landstingen. Han tror att hela Sverige har en och samma sjukvårdsupplysning år 2007. Fortfarande är inget formellt beslut fattat.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".