Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen inför garantifond för bankerna

"Fonden ger stabilitet"

Uppdaterad 15:30
Regeringen kommer att införa en garantifond för att ta hand om svenska banker om de skulle hamna i kris. Fonden ska byggas upp gemensamt av banker och staten. Det är samma lösning som euroländerna beslutat införa.

– Detta kommer att göra att den finansiella marknaden kommer att stabiliseras. Av allt att döma kommer bolånekostnaderna att gå ner och bankerna kommer att få lättare att låna upp.

– Sedan kommer de naturligtvis att vara med och finansiera garantin i enlighet med budgetlagen. Man kan inte utfärda den här typen av garantier utan att ta ut en avgift som motsvarar de här kostnaderna enligt budgetlagen och det kommer att ske, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Bankerna och staten ska gemensamt stå för den garantifond som ska skapas.

Dessutom räknar regeringen med att följa euroländernas stabilitetsförslag som bland annat innebär att staten ska kunna gå in med kapital om en bank håller på och gå omkull. Staten ska då gå in och få röststarka aktier, som i ett senare skede kan lösas in, och staten kan därmed kunna få tillbaka sina pengar.

EU:s toppmöte på onsdagen kommer att behandla stabilitetsförslaget och avsikten är att alla 27 EU-länder ska införa liknande regler.

För svensk del kommer lagen att tas fram snabbt, och kan bli verklighet redan i början av nästa vecka.

Oppositionen har krävt överläggningar om frågan, men statsminister Fredrik Reinfeldt avvisade detta så sent som vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen.

– Det räcker med att vi får förslagen för då kan ju vi föra en diskussion kring om det är någonting som vi har missat i utgångspunkten, sa statsministern då.

Men strax före klockan 13 har regeringen ändrat sig. Finansminister Anders Borg säger nu att oppositionen kommer att bjudas in till överläggningar på torsdag. Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros är nöjd.

– Jag tycker att det är väldigt bra att man till slut har lyssnat på detta för jag tror att det är väldigt viktigt för Sverige att vi kan få en bred uppslutning i riksdagen. Det är en positiv signal till hushållen, säger Thomas Östros.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".