Daniel Ortega.
nicaragua

Ortega förföljer kritiska organisationer

Nicaraguas president Daniel Ortega anklagas för att ha inlett en häxjakt på enskilda organisationer som kritiserat hans politik. Han har till och med anklagat dem för knarkhandel. Svenska Forum Syd är en av organisationerna.

Förra veckan bröt sig polisen in i två enskilda organisationers kontor i Managua och beslagtog dokument och datorer.

Den ena organisationen anklagas för att ha tagit emot pengar av internationella biståndsgivare, som brittiska Oxfam och svenska Forum Syd. Pengar som sedan vidarebefordrats till den andra nicaraguanska organisationen.

Myndigheterna talar om penningtvätt, kanske till och med knarkhandel.

Trots att det är ett helt normalt förfarande inom den så kallade NGO-världen, att en organisation kan vara mellanled till en annan i kontakterna med en internationell biståndsgivare.

De två organisationer som utsatts för husrannsakan tillhör de som varit mest kritiska mot Daniel Ortegas regering.

Den ena leds av Carlos Fernando Chamorro, en av Nicaraguas mest ansedda journalister som det senaste året avslöjat flera korruptionsskandaler där regeringen varit inblandad.

Den andra leds av Sofia Montenegro - en av grundarna till den nicaraguanska kvinnorörelsen som blivit en av regeringens främsta motståndare sedan den införde totalt förbud mot abort. Även i de fall där moderns liv är i fara.

Både Chamorro och Montenegro tillhörde dessutom den innersta kretsen efter den sandinistiska revolutionens seger 1979.

Deras kritik av Daniel Ortega är grundad i en solid kunskap om hans metoder och målsättningar.

De, liksom många andra tidigare sympatisörer av den sandinistiska revolutionen, talar nu om att Daniel Ortega genomgått en skrämmande metamorfos.

Att han baserar sin maktutövning på exakt samma intoleranta metoder som hans tidigare fiende, diktatorn Anastasio Somoza, använde innan han störtades av just sandinisterna.

En historiens ironi, som så ofta i Latinamerika.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista