Kvinnans försvarsadvokat Per-Ingvar Ekblad anser inte att bevisningen är tillräcklig. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Arbogamålet

Dömda kvinnan kommer att överklaga

Uppdaterad 17:08
Den 32-åriga kvinna som dömdes till livstids fängelse för mord och mordförsök i Arbogamålet kommer att överklaga domen, enligt kvinnans advokat Per Ingvar Ekblad. Efter att ha avtjänat sitt straff kommer kvinnan att utvisas till Tyskland.

Livstids fängelse och utvisning blev domen i det så kallade Arbogamålet från Västmanlands tingsrätt på tisdagen. Den åtalade 32-åriga kvinnan döms för mord på de båda barnen och mordförsök på deras mamma. Enligt försvarsadvokat kommer han och hans klient att överklaga domen.

– Tingsrätten har ansett att ett antal indicier har ett tillräckligt stort bevisvärde för att man ska komma fram till en fällande dom. Där har jag naturligtvis en helt annan uppfattning, definitivt en helt annan uppfattning och det kommer vi naturligtvis att ta upp i hovrätten. Det är självklart att det här kommer att gå vidare till hovrätten, säger försvarsadvokat Per-Ingvar Ekblad.

Mamman till barnen och några anhöriga läste i på tisdagsförmiddagen domen tillsammans med sitt juridiska ombud vid tingsrätten i Västerås.

I domen går det att läsa att den åtalade döms för att hon genom kraftigt våld med ett hammarliknande föremål slagit ihjäl två barn, 1 och 3 år gamla och för att på liknande sätt försökt mörda deras mamma.

Den 32-åriga kvinnan från Tyskland ska enligt domen också utvisas och för all framtid förbjudas att återvända till Sverige. Dessutom ska hon betala skadestånd till mamman och övriga målsägande på närmare 600 000 kronor sammanlagt.

Trots att teknisk bevisning såsom fingeravtryck och DNA-spår inte kunnat binda kvinnan till brottsplatsen finns det enligt rätten en omfattande bevisning i övrigt som pekar mot henne.

Att hon befunnit sig i Arboga vid tiden för brotten och att det har funnits tydligt motiv i form av svartsjuka mot hennes före detta pojkvän, mammans nya sambo.

Men att mamman pekat ut den åtalade kvinnan som den skyldiga har rätten valt att bortse ifrån. Anledningen är att det finns en risk att hennes minnesbilder blivit påverkade av närstående och medier.

Kammaråklagare Frieda Gummesson, som drivit målet, tycker att det är en fel bedömning.

– Den som har lyssnat på min plädering vet att jag anser motsatsen, säger Frida Gummesson. 

Men att kvinnan nu döms på flertalet indicier som man talat om i det här målet, och utan DNA-bevisning, är egentligen inget ovanligt, förklarar advokat Ulrika Borg, som oberoende följt rättegången.

– Indiciemål är inte ovanliga, det händer även i övriga sammanhang att det finns indiciemål. Det gäller att indicierna räcker upp, man har inga fingeravtryck, ingen DNA-bevisning men det saknas i många andra mål också, säger Ulrika Borg.

Man har valt att bortse från mammans utpekande, vad säger du om det?

– Där har man haft två sakkunniga, professor Christiansson och professor Borg som har uttalat sig som sakkunniga inför rätten och sagt att det finns tveksamheter kring om det här är hennes egna minnen eller inte. Hon kan ha varit påverkad av sin familj, omgivningen och annan information. Då har tingsrätten lämnat det utan avvseende, säger Ulrika Borg.

Hon kommer också att utvisas står det i domen, vad innebär det?

– Det innebär att hon kommer att avtjäna sin livstidsdom och därefter så får hon resa hem och sedan får hon inte komma tillbaka till Sverige. Däremot så kan det vara så att hon ansöker om att få bli överflyttad till tyskt fängelse, säger Ulrika Borg.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se
Samarbete med SR Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista