Israel överraskar i fredsförhandlingarna

En rad överraskande besked från Israel tyder på att landet är på väg att omvärdera sitt förhållande till palestinierna. I ett historiskt beslut i helgen sa den israeliska regeringen att palestinierna har rätt till en egen stat. Och nu erkänner premiärminister Ariel Sharon att Israel faktiskt ockuperar de palestinska områdena.
”Vi tycker inte om det ordet, men det är ockupation vi håller på med”, sa Ariel Sharon då han på möte med sitt högerparti Likud försvarade att Israel, visserligen med en lång rad reservationer, men ändå, accepterade den så kallade färdplanen för fred med palestinierna. Och han forsatte: ”Ockupationen är dålig både för Israel och för palestinierna och det kan inte fortsätta för evigt”. Och det var många bland Sharons partikamrater som inte trodde sina öron. Håller höken verkligen på att förvandlas till duva? Bland de politiska kommentatorerna i Jerusalem konstaterar man bland annat att den israeliska högern nu tycks vara beredd att gå in på en väg som högern hittills kritiserat vänstern för att beträda. Alltså en väg som leder till en självständig av Israel erkänd palestinsk stat, granne med Israel. Och många är också förvånade över att den här omvärderingen har gått så snabbt och också ganska lätt. Men bakom det anar man USA och president George Bushs starka inflytande. Israel har inte råd att komma i konflikt med USA. Bush satsar hårt på sin färdplan för fred och då måste Israel visa att man åtminstone försöker vara med. Och båda de två högernationalistiska partierna i regeringen sitter kvar trots att de är starka motståndare till färdplanens uppgörelse med palestinierna. Förklaringen är sannolikt att de inte en sekund tror att den här fredsplanen någonsin kommer att förverkligas. Och då är det bättre att sitta kvar i regeringen och utifrån den positionen kunna påverka den fortsatta utvecklingen.
Christer Fridén, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".