"Finanskrisen kräver gemensam insats"

De politiska mötena på hög nivå avlöser varandra just nu. I morgon, onsdag, är det dags igen, när EU-ledarna möts i Bryssel. I Storbritannien förberedde sig på tisdagen premiärminister Gordon Brown med att tala om den nya tidens globala ekonomi som kommer att kräva mer gemensamma åtgärder än vad vi är vana vid.

– Vi är i den första finanskrisen i den nya globala tiden. Vi måste inse att om riskerna är globala så måste också ansvaret vara globalt, säger premiärminister Gordon Brown.

Han är tydligt blek och trött efter de senaste dygnen men också omtalad och i det närmaste hyllad av brittiska medier just nu. ”Hjälten” och ”räddaren”, är några omdömen.

Nu talar han om en ny internationell arkitektur för hur de finansiella systemen bör se ut i Europa.

De nuvarande organisationerna som IMF, Internationella valutafonden, måste vara tillräckligt rustade för dagens utmaningar, säger Brown. Han tycker också att nya system behövs.

– Vi måste ha adekvata system för att skydda oss mot spekulativa bubblor när det går bra, och skydd när det går dåligt. Vi behöver ett ”early warning system”, ett varningssystem som kan larma, säger Brown.

Han hoppas på ett fördjupat samarbete inte bara i Europa utan med vännerna i USA, som han säger.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista