Chefer på banverket friade om Hallandsåsen

Tre före detta chefer på Banverket friades på fredagen av hovrätten i Malmö från brott mot vattenlagen i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen. Den friande domen var väntad, säger advokat Leif Silbersky, som är ombud för en av de före detta cheferna: – Absolut. Därför allt annat vore emot all juridik som finns, säger Silbersky.
Leif Silbersky är i sina omdömen mycket kritiskt mot riksåklagaren och svarar så här på frågan om hur domen ska tolkas. – Man ska tolka den på samma sätt som man tolkar tingsrättens dom att riksåklagarens agerande har givit populismen ett ansikte. Om man ser till det enorma vattenläckaget i Hallandsåsen. Vad kan man säga om den friande domen, vad gäller själva lagstiftningen? – Det är möjligt att man kan diskutera att lagstiftningen inte är heltäckande men vi har det här systemet i Sverige att utan lag inget brott. Dom åtalade har följt de lagar och bestämmelser som har gällt och i akttagit alla försiktighetsmått som går att göra. Det har både tingsrätt och hovrätt konstaterat. Turerna kring bygget av tågtunnlarna genom Hallandsåsen har varit många och detta var den tredje rättegången efter miljöskandalen som avslöjades hösten 1997. Kraftigt vattenläckage Det var det kraftiga vattenläckaget i åsen som ledde fram till att det giftiga tätningsmedlet Rocha Gil började användas i stor skala. Det ledde i sin tur till att tunnelarbetare och kreatur förgiftades. Åtalet mot de tre före detta Banverkscheferna lades först ner efter flera års utredande eftersom det kunde ifrågasättas om vattenlagen överhuvudtaget var tillämplig på tunnelbygget. Efter kraftiga protester beslutade dock riksåklagaren att driva ärendet vidare och utsåg en ny åklagare. Tingsrätten har tidigare friat En enig tingsrätt friade de tre före detta cheferna i fjol. Visserligen hade fem miljoner liter vatten läckt in i tunnlarna varje dygn och ett 50-tal brunnar sinat på åsen, men det var inte bortledningen av vattnet som orsakade att åsen torrlades utan själva tunnelbygget. Enligt juristerna kunde inte tunnelbygget betecknas som ett vattenföretag i lagens mening och därmed var inte vattenlagen tillämplig. Hovrätten har nu kommit fram till samma bedömning som tingsrätten och friar de tre före detta Banverkscheferna.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".