Missvisande dykning på isländska börsen

Den isländska börsen öppnade på tisdagen efter att ha varit stängd i nästan en vecka. Ett riktigt djupdyk blev det och när den stängde stannade huvudindex på rekordsiffran minus 77,4 procent. Men sedan de banker som har handelsstopp räknats bort, blev resultatet minus 5,8 procent.

– Börsen har varit stängd en vecka. När de öppnade var det inte bara stora finansföretag inne. De är nollställda, man måste börja om igen. Det finns inga pengar i de här företagen, säger Gunnar Gunnarsson på Islands radio.

I förra veckan tog den isländska staten över bankerna Kaupthing, Glitnir och Landsbanki och efter handelsstopp och de senaste dagarnas händelseutveckling är det omöjligt att värdera bankerna.

Därför har isländska börsens ägare, Nasdaq OMX, tillsvidare satt värdet till noll. Normalt sett står de tre bankaktierna för omkring 75 procent av det ledande isländska indexet. Räknar man bort bolagen hade index sjunkit med 5,8 procent, istället för 77,4 procent.

Och för islänningarna gäller det att se ljusglimtarna. Islands radios Gunnar Gunnarsson betonar att det finns isländska företag som faktiskt steg på börsen när den öppnade på tisdagen.

– De företag som inte direkt berördes av krisen, de står som vanligt och några av dem pekar uppåt.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista