Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk för långvarig lågkonjunktur

Publicerat tisdag 27 maj 2003 kl 12.18
Det kommer att dröja längre än väntat innan konjunkturen och världsekonomin tar fart. Risken är därför stor att företag och konsumenter återigen blir besvikna. Det är budskapet i en konjunkturprognos från TCO som presenterades under tisdagen.
– Vi är väldigt oroade över utvecklingen, framför allt globalt, men även över de globala effekterna på Sveriges ekonomi. Vi, alla andra konjunkturinstitut ochg regeringen har fundamentalt missbedömt läget, säger TCO:s chefekonom Roland Spånt. Hur då? – Man har trott att konjunkturuppgången skulle komma mycket tidigare. Det beror på att man trott att det rör sig om en vanlig konjunkturnedgång. Som vi ser det i den här rapporten finns det en konjunktursvängning. Men sedan finns det under den svängningen lagrade och mycket allvarligare strukturkriser som har mycket längre effekt och hindrar uppgång. Är det förklaringen till att man gång på gång kommer med prognoser som skjuter en uppgång framför sig? – Ja, det är det. De här prognoserna som säger att uppgången kommer om ett halvår har byggt på gamla tumregler om att efter en viss tid finns det ett behov av nyinvesteringar. Men då har man missat att vi under 1990-talet har byggt upp väldigt allvarliga strukturfel. – Det första felet är en internationell och av ekonomer påhejad extrem prioritering av låg inflation globalt och det har varit framgångsrikt globalt. – I höginflationsländerna har det blivit låg inflation. Men samtidigt i de länder som har låg inflation från början så har man pressats ner till noll eller till och med fallande priser och då finns egentligen inga medel att häva sådana här kriser. – Den här extrema låginflationspolitiken och nedvärderingen av arbetslöshet har haft en väldigt negativ effekt, säger Roland Spånt. Är det det som har öppnat dörren för risken för deflation i Tyskland och Japan? – Ja, definitivt. I Japan har man flera år med fallande priser. Nu balanserar Tyskland på samma gräns. Tyskland har alltid haft låg inflation. När den globala inflationen nu har sänkts mer så ligger de tyska priserna nu också och faller. Tysklands ekonomi kommer inte loss och vi är väldigt pessimistiska rörande Tysklands ekonomi flera år framöver, säger TCO:s chefekonom Roland Spånt.
Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".