Razzior mot misstänkta insiderbrott

Svenska ekobrottsmyndigheten genomförde på tisdagsmorgonen husrannsakningar i fem europeiska länder.Sex personer misstänks för grova insiderbrott efter Kaupthings fientliga övertagande av JP Nordiska förra sommaren.
Klockan åtta svensk tid gick ett 40-tal poliser in i privatbostäder och kontor hos de sex misstänkta i Sverige, England, Luxemburg, Tyskland och på Island. Avsikten är att hitta material, som kan binda de misstänkta till grova insiderbrott i flermiljonsklassen. Tillslagen sker i samarbete med Eurojust i Haag och med hjälp av lokala polismyndigheter. I Sverige har husrannsakan gjorts i Stockholm och Göteborg, bland annat på en fondkommissionärsfirma. Kammaråklagare Robert Engstedt vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm vill inte ge några närmare detaljer från tillslaget. Han leder själv operationen i Luxemburg. Hans kollega vice chefsåklagare Yngve Rydberg leder tillslaget i Reykjavik. Även en revisor från ekobrottsmyndigheten deltar i aktionen - Insideraffärer går ut på att handla med information om aktiekurser. Här handlar det om att vi vill slå vakt om Stockholmsbörsens trovärdighet, säger Engstedt till TT. Det var efter en anmälan från svenska Finansinspektionen som aktionen planerats och genomförts. Kretsen av misstänkta kan komma att utvidgas. De misstänkta personerna har ännu inte gripits.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".