Kriminalvården klarar inte avvisningar

Sedan Kriminalvårdens transporttjänst i våras flyttade från Göteborg till Arvidsjaur har polisen haft problem med att avvisa asylsökande. Flytten har inneburit att ny personal anställts, som inte klarar av arbetsuppgifterna. Följden har bland annat blivit att avvisade får sitta för länge i förvar.

– Handläggningstiden har ökat under året. Det innebär i sin tur att vi får färre utresor men också att förvarsplatserna tas i anspråk under en längre tid, att folk för sitta längre i förvar än vad som är nödvändigt, säger Per Löwenberg på Rikspolisstyrelsen.

Kriminalvårdens transporttjänst utför cirka 230 transporter till utlandet varje månad. Tre av fyra är avvisningar av personer som har fått nej till asyl i Sverige.

Den 9 maj flyttade transporttjänsten från Göteborg till Arvidsjaur, detta som kompensation för att försvaret tidigare lagt ned en stor del av sin verksamhet där. Men den erfarna personalen inom transporttjänsten följde inte med. De tio anställda som nu jobbar med att planera avvisningar är alla nya. Medan de utbildats i hur man sköter verksamheten har flera avvisningar misslyckats eller blivit dyrare.

– Ja, det har förekommit dels att polisen fått möjlighet att genomföra en verkställighet med stöd av en tillfällig passhandling utfärdad av en ambassad. Löper den ut har det sedan inte varit möjligt att fullfölja, utan man får börja om och ansöka om passhandlingen igen, kanske till ambassadens förvåning, säger Per Löwenberg på Rikspolisstyrelsen

– Det har också funnits fall där folk har tagits ur förvar för att man bedömer att tiden inte är rimlig, och då har de avvikit.

Planeringschefen för Kriminalvårdens transporttjänst, Mats Åhman, också han ny i tjänsten, förstår polisens irritation.

– Vi är helt ny personal här. Alla på kontoret är nya, och det har inneburit att vi varje dag måste lära oss något nytt. Nu har vi börjat komma i kapp så vi hoppas att det går bättre i fortsättningen, säger Mats Åhman.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista