USA verkställde och beslutade dödsstraff

I den amerikanska delstaten Ohio avrättades 41-årige Richard Cooey på tisdagen med en giftinjektion. Han var dömd till döden för att ha mördat två studenter 1986.

Cooly, som vägde drygt 120 kilo, hade krävt att få dödstraffet upphävt med motiveringen att hans fetma innebar att avrättning med giftinjektion var inhumant.

USA:s högsta domstol gav också på tisdagen klartecken för att den 39-årige Troy Davis ska kunna avrättas för mord på en polis i Savannah i delstaten Georgia 1989.

Beslutet har fattats trots att sju av nio nyckelvittnen i rättegången mot Davis har tagit tillbaka sina vittnesmål.

För tre veckor sedan skulle Davis ha avrättats med en giftinjektion, men bara ett par timmar innan avrättningen skulle verkställas gav HD besked om att den skulle skjutas upp med motiveringen att tveksamheter skulle granskas på nytt.

Men nu kommer alltså beslut om att Georgia kan genomföra avrättningen, trots att någon ny fullständig genomgång av fallet inte har gjorts.

Fallet har varit mycket uppmärksammat, och bland andra påven, den sydafrikanske nobelpristagaren Desmond Tutu och USA:s tidigare president Jimmy Carter har protesterat mot att Troy Davis avrättas på grund av tveksamheter om hans skuld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista