Kina har 70 procent av sin valutareserv i dollar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Kinas dollarinnehav viktigt för USA

Kinas enorma valutareserv slår rekord igen. Den är nu nästan tre gånger så stor som det amerikanska räddningspaketet för ekonomin på närmare 5 000 miljarder kronor. Merparten av tillgångarna består av dollar och är helt avgörande för USA:s ekonomi och i Kina är meningarna delade om hur landet ska använda sitt inflytande.

”Värva de arbetslösa finansexperterna från Wall Street” föreslår en nationalistisk kinesisk bloggare, som anser att finanskrisen är en utmärkt chans för Kina att slutligen övervinna USA och själv bli världens ekonomiska stormakt.

Medan Kinas export växer fortsätter landet att samla på sig världens största reserv av utländsk valuta, och ungefär 70 procent av reserven, som nu är motsvarande 13 473 miljarder kronor, består av amerikanska dollar. För att hålla den kinesiska yuanen låg och gynna den egna exporten till USA har Kina valt att låta inströmmande amerikanska dollar gå tillbaka till USA genom att huvudsakligen investera i amerikanska statsobligationer.

USA har blivit beroende av att Kina köper dollar på det här sättet och pengarna från Kina har hjälpt till att blåsa upp den amerikanska ekonomin och uppmuntrat till de dåliga lån som till slut triggade igång den stora kollapsen på finansmarknaden.

Nu när Kina har sett sina inkomster från exportsuccén sjunka i värde på grund av finanskrisen kritiseras investeringarna i USA av den kinesiska hemmaopinionen. Vissa kommentarer på kinesiska internet, föreslår att Kina borde dra sig ur den amerikanska finansröran, och helt enkelt göra sig av med sina amerikanska statsobligationer. En sådan sak skulle skapa fullständigt kaos i den amerikanska ekonomin, och dessutom dra ner värdet ännu mer på Kinas redan gjorda investeringar i amerikanska dollar.

På Maos tid hade det kanske varit politiskt möjligt att demonstrera mot USA på det viset, men från den nuvarande kinesiska regeringen kommer helt andra signaler. Vice premiärminister Wang Qishan upprepade igår att ”Kina är ett ansvarskännande land”, och lovade att samarbeta med andra länder.

Vissa kinesiska ekonomer föreslår att Kina ska öka sitt innehav av amerikanska statsobligationer för att hjälpa USA att finansiera sina räddningsplaner. En bättre amerikansk ekonomi skulle gynna den kinesiska exporten.

Men den oberoende analytikern och skribenten Xiè Góuzöng föreslår däremot att Kina ska försöka mildra en inhemsk ekonomisk kris genom att bry sig mer om investeringar i välfärd och utbildning på hemmaplan.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista