De borgerliga siktade in sig på splitteringen hos oppositionen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Finanskris och jobb i riksdagsdebatten

Uppdaterad 15:33
Idag var det partiledardebatt i riksdagen, och det var en debatt till stor del handlade om finanskrisen och vilka partier som i finanskrisens spår nu för den bästa jobbpolitiken. Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarade regeringens politik.

– Det är också vi som har politiken för rättvisa. Det har man om man har politiken för jobben. Det är jobben som är grunden för att rättvisan ökar, sa statsministern.

– En halv miljon människor har trängts ut från a-kassan. De går nu in i jobbkrisen utan ett ekonomiskt skyddsnät, svarade Mona Sahlin.

– Det här har regeringen försökt sälja som en arbetslinje. Det är en socialbidragslinje. Över hälften av landets kommuner ser redan just ökande socialbidrag och den här situationen är helt och hållet skapad av regeringen, fortsatte Sahlin.

– Det påstås att vi nu har växande socialbidragstagarantal. Varför var inte det ett problem när vi hade socialdemokraterna vid makten med ungefär 300 000 i snitt som då levde på socialbidrag, men beskrivs nu som ett allvarligt samhällsproblem när det rör sig om 210 000, sa Reinfeldt.

Mona Sahlin gav regeringen godkänt för hur den skött finanskrisen hittills. Däremot angrep hon gång på gång regeringens nedskärningar i a-kassan, och sa att de är särskilt allvarliga nu när arbetslösheten väntas öka, och att regeringen erbjuder för lite vidareutbildning för arbetslösa.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och de andra partiledarna i alliansen å sin sida talade gärna om att socialdemokraterna vill riva upp en del av regeringens skattesänkningar.

– För barnskötare, sjuksköterskor och metallarbetare handlar det om en höjd skatt på mellan 3 000 och 4 000 kronor per år. Du berättar inte för dessa människor att det är där du hämtar din skattechock, sa Reinfeldt.

– Rättvisa skatter betyder att man kan också stimulera ekonomin på andra sätt än att öka klyftorna. Också barnskötaren behöver ett jobb. Också barnskötarens mamma behöver en bra äldreomsorg. Också barnskötaren behöver en stark och stabil a-kassa, kontrade Mona Sahlin.

Centerledaren Maud Olofsson retade sig på Mona Sahlins tal om orättvisa.

– Vad är det som är så orättvist med att jobben vuxit fram i hela Sverige och visar de bästa siffrorna på länge till och med i Norrlands inland.

– När Maud Olofsson sänkte a-kassan, när Maud Olofsson inte höjde taket just för de metallare och tjänstemän som nu riskerar att förlora jobbet, vad tänkte du på då?

De borgerliga partiledarna siktade också in sig på splittringen i det rödgröna laget. Till exempel när vänsterpartiledaren Lars Ohly och Fredrik Reinfeldt debatterade förmögenhetsskatten, som miljöpartiet inte vill återinföra.

– Människor som är arbetslösa eller sjuka har fått det sämre. Utan de som har fått de största lättnaderna är de som bor i de allra rikaste, mest attraktiva och lyxigaste villorna i storstadsområdena. Där finns de verkliga vinnarna på er politik, sa Ohly.

Den senaste veckans turer kring samarbetet mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet kom också upp under debatten.

– Det råder fullständig kaos i oppositionen. Efter denna vecka så tror jag att många svenskar andas ut. Tack och lov att den rödgröna cirkusen är parkerad i opposition och inte i regering, sa folkpartiledaren Jan Björklund.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista