Razzia mot misstänkta insiderhandlare

Den svenska Ekobrottsmyndigheten genomförde i morse flera razzior i Sverige och utomlands. Det rör sig om sex personer som misstänks för omfattande insiderbrott där de tjänat fyra miljoner kronor på att utnyttja hemlig aktieinformation i samband med ett företagsuppköp förra året.
– Tre månader före budet dammsuger de här sex misstänkta personerna marknaden på de aktier som finns. De förvärvar nästan 93 procent av alla aktier som bjuds ut i JP Nordiska, berättar kammaråklagare Robert Engstedt vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Förra sommaren lade den isländska banken Kauthing ett bud på bankaktiebolaget JP Nordiska. När affären blev offentlig steg aktien kraftigt i värde. Det är vad som hände månaderna innan uppköpet som intresserar Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. De tror att sex personer, med god insyn i den här affären, köpt stora mängder av JP Noriska-aktier på så kallad insiderinformation om det förestående uppköpet. Något som är olagligt. På tisdagsmorgonen slog Ekobrottsmyndigheten till till mot en rad adresser i fem europeiska länder, däribland i Sverige och Island. Husrannsakningarna skedde med hjälp av inte mindre än 40 poliser. Och det handlar förstås om att säkra bevis på hur de sex misstänkta arbetat. De sex misstänkta i det här fallet riskerar långa fängelsestraff. Upp till fyra års fängelse eftersom det i det här fallet här handlar om grovt insiderbrott. Enligt kammaråklagare Robert Engstedt har de sex personerna tjänat mångmiljonbelopp på att utnyttja olaglig information. – Enligt de preliminära beräkningarna rör det sig om cirka fyra miljoner svenska kronor. Vad är det för personer som är misstänkta? – Det är personer som jag bedömer har insiderinformation. De har sådan ställning att de kan ha fått den här informationen specificerad så att det var så pass intressant att handla, säger Robert Engstedt.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".