Årets Sommarvärdar presenterade

Idag, tisdag, presenterades vilka som blir årets sommarpratare i P1. Det är en blandad kompott kulturpersonligheter, några forskare och ett knippe journalister.
Bland sommarvärdarna i P1, finns bland andra årets affischnamn, Åsne Seierstad. Den norska frilansjournalisten som rapporterade från Bagdad in i de svenska hemmen, förstod först inte vilken ära det är att vara en av de utvalda. – Han sa ursäkta att ringer dig mitt i kriget i Bagdad men du ska vara sommarvärd. Då sa jag att jag inte har tid, men han sa att du måste, det här är det närmaste du kan komma att bli adlad i Sverige. Årets ”Nu slutar jag” är veteranen som gjort en tradition av att sätta punkt för sommar-serien, författaren Lars Ulvenstam, tänker nu sätta punkt för gott. – Det är bättre att sluta förr än senare. Du gör inte en Lasse Berghagen då och hotar med avgång och ändå kommer tillbaka? – Osvuret är ju bäst, men det har varit ett kärt besvär. Men, blir det några skandaler i år? Förra året blev lyssnarservice nedringda efter att debattören Alexander Bard tyckte till lite för mycket om droger på fel sätt. Är sportjournalisten Mats Olsson ”Årets Alexander Bard”? – Sex, droger, rock'n roll och fullständigt omotiverade påhopp på kulturetablissemanget och elbolagen. ”Årets Kanalbytare”, nye nöjeschefen på SVT Hans Rosenfeldt, recenserar kollegorna i startfältet. – Starkt och varierande, tror jag att det kommer att bli. Hur hög är skandalfaktorn på det här gänget? – Inte särskilt hög känndes det spontant. Det blir nog en ganska stillsam sommar. Dock har idag faktiskt arga lyssnare redan hört av sig sen det vid presskonferensen blev känt att poeten Daniel Boyacioglu är en av pratarna, ”klart olämpligt val” och ”full av fördomar”, låter två av klagoropen, rapporterade Sveriges Radios lyssnarservice.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".