FAO varnar för förvärrad livsmedelskris

Finanskrisen kan förvärra livsmedelskrisen i världen. Det är varningen från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

En i en nu lång rad varningar de senaste dagarna från oroliga hjälporganisationer, som enligt FAO:s Nordeninformatör Christina Engfeldt befarar att finanskrisen ska totalt överskugga världens övriga problem: klimatet, världsfattigdomen och annat.

– Risken är stor att när man ska gå ut och rädda de som har investerat och spekulerat och naturligtvis västvärlden och OCD-ländernas banker och hela vårat system, så glömmer vi bort att vi måste satsa på en utveckling av jordbruket i utvecklingsländerna för att vi ska kunna skapa en drägligare tillvaro för dem och för oss andra. Det är den stora faran.

Det skulle också kunna vara så att de här åtgärderna mot finanskrisen inte sattes in om inte de här pengarna satsades så skulle de fattigaste i världen hamna i ett ännu värre läge?

– Det kan säkerligen vara på det viset. De budskap som nu går ut från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och från andra organisationer är att ”låt oss för en gångs skull försöka att hålla mer än en boll i luften”.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista