Sverigeirakier nås av tunga besked från Irak

Flera hundratusen irakier beräknas ha mördats av Saddam Hussein regim. Nu i dagarna får många Sverigeirakier besked om att deras nära släktingar och vänner hittats i massgravar utanför Bagdad.
En av dem är Hamid Myrza som bor i Haninge. Han fick nyligen veta att 12 av hans barndomsvänner hittats i en massgrav. – Vi brukade leka på deras tomt, spela fotboll och gick i skolan tillsammans. Det här är en stor sorg, säger Hamid Myrza. I över 20 år har Hamid väntat på besked om vad som hänt hans kurdiska vänner. För några dagar sedan fick han svaret. I en massgrav i området Al Rashidiya i Bagdads utkant låg ruttnande kvarlevor av de 12 unga männen som växte upp på samma gård som han själv i Bagdad och som 1981 blev bortförda och mördade av Saddam Husseins säkerhetstjänst. – De är oskyldiga. De har inte gjort någonting, säger Hamid Myrza. Vad har ni tänkt under alla de här åren om vad som hänt dem? – Vi har undrat om de levde, vad som hänt dem och var de är. Men nu kom beskedet att det är slut, de finns inte kvar. Hittills är det ett tiotal irakiska familjer i Sverige som fått beskedet att deras släktingar hittats i de massgravar som nu grävs upp i utkanten av Bagdad. Men många lever fortfarande i ovisshet om vad som hänt deras familj och släktingar. Författaren Kurdo Baksi, som engagerat sig i de försvunna irakiernas öden, menar att det finns flera tusen irakier i Sverige som har en släkting i Irak som försvunnit under Saddam Husseins regim. Han menar att den svenska regeringen måste sätta press på USA för att få dem att hjälpa till i letandet efter nya massgravar. – Om några dagar åker utrikesminister Anna Lindh till USA och då är det viktigt att hon berättar för Colin Powell att det är viktigt att USA organiserar sökandet efter anhöriga i massgravar. Gör de inte det tillräckligt i dag? – Nu är det så att var ochen som har en spade går och letar. Det finns ingen organisation och alla har inte ork och kraft att leta. Det är väldigt viktigt att administrationen i Irak tar sitt ansvar och organiserar letandet efter de försvunna, säger, säger Kurdo Baksi.
Jonas Alsgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".