Ericssons huvudkontor halveras

De senaste varslen vid telekomföretaget Ericsson innebär att personalstyrkan vid huvudkontoret i Stockholm minskar med hälften. 300 personer i byggnaden vid Telefonplan i Stockholm varslas om uppsägning och samtliga tjänstemannagrupper kommer att beröras, säger Carl-Gustaf Leinar, personalchef på Ericsson Sverige.
– Vi har tittat igenom alla de staber som finns på huvudkontoret och det är ingen stab som är undantagen. Alla staber som finns på ett huvudkontor, finans, personal, juridik, berörs, säger han. Sedan i början av 1940-talet har Ericsson funnits vid Telefonplan i Stockholm och det märks. När man tittar på vägskyltarna står det Telefonvägen. Mikrofonvägen och LM Ericssonvägen. Som mest har det funnits 8 000 anställda vid Telefonplan. Svensk telekomhistoria Det är här som mycket av Sveriges telekomhistoria har skrivits. Men Ericsson krymper. Antalet anställda runt om i världen ska ner till 47 000 jämfört med 100 000 för ett par år sedan. Det är därför logist att också huvudkontoret halveras, säger Carl-Gustaf Leinar. Men det var med blandade känslor som han på tisdagen meddelade personalen vad som väntar. – Det är ett svårt beslut att fatta, men ett nödvändigt beslut för koncernens överlevnad. Sedan måste vi genomföra beslutet så professionellt som möjligt. Jag vet att det måste göras, men jag vet samtidigt att det drabbar många enskilda individer. Så det är till vissa delar ganska tufft, säger Carl-Gustaf Leinar.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".