Borgerliga varnar för Kommunalkonfliktens följder

De fyra borgerliga partierna anser att strejken kan skada Sveriges ekonomi. Det kom fram när de i dag presenterade sin gemensamma ekonomiska politik. Moderaten Fredrik Reinfeldt.
– I det omedelbara är den uppe och diskuterar på nivåer som av olika bedömare sagt inte är förenliga med samhällsekonomin i stort och i en avgränsad löneökning i kommunsektorn så tas väl det ut som skattehöjningar som delvis slår mot de grupper som just fått höjd lön, eller att man tvingas till uppsägningar, säger moderaten Fredrik Reinfeldt, och fortsätter: Får det också spridningseffekter kan det leda till inflationsimpulser, räntehöjningar och en allmän avmattningstendens i svensk ekonomi. De borgerliga partierna visade som så gott som alla andra andra svenska politiker förståelse för att de lågavlönade i vården behöver högre löner, och anklagade regeringen för att ha förvärrat kommunalarnas problem med en dålig ekonomisk politik. Förståelse och risker Men de ansåg alla ändå att strejken riskerar att skada svensk ekonomi. – Det är alltså en kris när det gäller att rekrytera människor till detta. Vi ser att allt färre söker till de här utbildningarna.Det är alltså fullständigt legitimt och för samhällsfunktionen viktigt att de kommer upp. Problemet är att kommunal valt att lägga ut det här över hela linjen, inklusive ett antal manligt dominerade yrken som har relativt goda löner, även jämfört med privata verksamheter. Där kommer kompensationskraven kunna bli väldigt allvarliga, säger kristdemokraten Mats Odell. Dom borgerliga brukar skriva i hop sig om den ekomiska politiken två gånger om året. Nu är valet över och det var en tunnare lunta än vanligt. Förslagen var välkänd borgerlig politik, till exempel ett bättre företagsklimat, lägre skatter, sänkta bidrag och försäljning av statliga företag.
Fredrik Furtenbach

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".