De många varslen har skapat oro.

Oro för framtidens fordonsindustri

Det kommer nya varsel bland underleverantörer till fordonsindustrin i stort sett varje dag nu. Många av dem som nu utbildar sig till jobb inom fordonsindustrin är oroliga.

– Om de drar ner antalet anställda blir det svårt att få anställning sedan när jag är klar. Och jag vill helst inte få ett annat jobb än vad jag utbildat mig till, annars känns det som slöseri, säger Zaid Aldabbagh som läser fordonsteknik på KTH i Stockholm.

Volvo personvagnar har varslat nära 4 000 anställda i Sverige om uppsägning i år. Lastbilstillverkaren Volvo har varslat cirka 1 000 personer och Saab och Scania drar ner på produktionen. Mot den bakgrunden får nu allt fler underleverantörer problem och många tvingas göra sig av med folk.

Enligt branschorganisationen Fordonskomponentgruppen riskerar krisen att slå undan omkring 5 000 jobb hos underleverantörerna där cirka 60 000 personer arbetar i dag. Ett exempel är Kongsberg Automotive i Mullsjö som gör delar till växellådor och bilsäten.

– Vi fick först varsla 25 personer i augusti, och sedan upptäckte vi att det inte räckte utan nedgången blev mer dramatisk än så och i tisdags för två veckor sedan gick vi ut varslade ytterligare 60 personer, säger vd Per-Ewe Wendel.

Kan nedgången bli så stark att det inte går att komma igen sedan när det vänder?

– Kan, kan den kanske. Jag tror dock inte att det är det vi kommer att få se, jag tror på en fortsättning för bilindustrin och underleverantörer i Sverige.

Det närmsta halvåret blir avgörande för om det svenska systemet med underleverantörer, och forskning och utbildning kommer att klara sig tror fordonsanalytikern Michael Andersson på Evli Bank.

– I bilvärlden har man ju tre, fyra, fem procents vinstmarginaler och underleverantörerna har ju ofta hälften av det, så det tar inte lång tid att vara nere på noll. På det sättet är ju smärtgränsen nådd inom ett halvår, men då är vi ju tillbaka till att de måste anpassa kostnaderna till detta, säger han.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Anders Jelmin
anders.jemlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista