Uigurer tvingas studera kinesiska

Kina stärker sitt grepp om den muslimska regionen Xinjiang och i skolorna märks det att uiguriskan som talas av nio miljoner människor håller på att ersättas av kinesiska.

– Nyligen fick jag en utskällning av en pappa till en av mina elever, berättar Horxide som är högstadielärare i ett litet uiguriskt samhälle i södra Xinjiang.

Pappan var arg för att barnen inte längre undervisas på sitt modersmål i skolan, och för att barnen inte tillåts få undervisning i koranen ens på fritiden.

Horxide och de andra lärarna är trängda mellan sin egen traditionella kultur och kraven från de kinesiska skolmyndigheterna.

Det nya skolsystemet har blivit ett av de mest laddade ämnena i södra Xinjiang där det fortfarande pratas uiguriska överallt, men där kinesiska myndigheter allt mer aggressivt försöker att kinesifiera de muslimska uigurerna.

Högstadieläraren Horxide är orolig för att det nya systemet ska beröva hennes elever deras modersmål samtidigt som diskrimineringen mot uigurer fortsätter på arbetsmarknaden.

– Myndigheterna tror kanske att de hjälper oss genom att lära oss kinesiska, och man uttrycker ett slags patriotism genom att lära sig det. Men jag tror att de vill att vårt språk försvinner, säger Hoxide.

Förhoppningen från myndigheterna är också att islam ska försvinna i de yngre generationerna.

Horxide har fått avdrag på lönen, utsatts för kritik på möten och hotats med politiska bestraffningar efter att flera av hennes elever upptäckts på koranlektioner i moskén.

– Jag tror inte att det blir bättre, utan kanske ännu hårdare kontroll i framtiden, säger den unga uiguriska högstadieläraren.

Hanna Sahlberg, Xinjiang
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".