Margot Wallström kritisk till EU:s konvent

Miljökommissionären Margot Wallström är kritisk till ledningen för EU:s konvent som diskuterar unionens framtid. Konventets ledning har inte jobbat tillräckligt öppet och gett den insyn som borde ha funnits, säger hon till Ekot.
– Jag söker en mycket större öppenhet i hela diskussionen om konventet om EU:s framtid, säger Margot Wallström. Jag tycker att man har koncentrerat för mycket på de diskussioner som sker i presidiet och kanske inte involverat konventet i dess helhet tillräckligt mycket. Har de stora länderna fått för stort inflytande? – De stora länderna har nog från början varit ganska bekymrade och känt sig trängda och jag tror att det vi ser av förslag om en president för unionen är uttryck för just detta, att man vill ta tillbaka en del makt. Man ser också att i ett utvidgat EU kommer det att vara många fler små medlemsländer. Blir EU mer begripligt med konventets förslag? – Det är klart att man får ett konstitutionellt fördrag, man får en text att utgå ifrån. Om sedan den är tydligare och klarare det återstår också att se i slutet, hur väl man lyckas att formulera sig så att det blir lättläst och förståeligt för var och en som bor i EU-länderna. Det är snarare hela proceduren som jag hade önskat att få se mycket med av demokratiskt inflytande i, säger Margot Wallström.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".