Nytt tungt moderat-nej till EMU

I dag, onsdag, är det partiledardebatt om EMU i riksdagen. Moderaternas partiledare Bo Lundgren kommer att vara en av de starkaste rösterna för. I den moderata riksdagsgruppen har det hittills inte funnits någon avvikande röst. Men nu avslöjar riksdagsledamoten och den kända nationalekonomen Anne-Marie Pålsson att hon inte håller med partiledningen.
– Hade det varit val i dag hade jag röstat nej, säger hon. Men det betyder inte att jag kommer att rösta nej den 14 september. Vad är din invändning? – Jag har full förståelse för de ekonomiska argumenten och de är talande nog för ett ja till EMU. Men min invändning gäller de konstitutionella frågorna som inte har varit under debatt i Sverige på det sätt som de borde ha varit. – Det jag kan se som är bekymmersamt är att de ännu inte har klarat av att komma fram till en konstitution som klart och tydligt tillgodoser de små ländernas behov och inflytande, där man har definierat klart och tydligt hur besluten ska fattas, majoritet eller enhällighet. Men framför allt där man också har tydliggjort vilka beslut som ska tas på EU-nivå och vilka beslut som ska tas på nationell nivå. Du tycker alltså att det håller på att bli för överstatligt som det ser ut nu? – Man ser ju att det är en rad direktiv och förordningar som vi i Sverige ska implementera i svensk lagstiftning utan att det diskuteras i riksdagen. Vi ser också en EG-domstol som dömer utifrån de överenskommelser och förordningar som gäller inom EU. Det är framför allt fråga om den inre marknaden och de fyra friheterna. Det påverkar svenskt samhällsliv och ekonomi på ett sätt som jag tror att inte särskilt många har förstått. Du vill alltså ha förändringar på dessa områdena, men den 14 september när folkomröstningen är då kommer du inte att veta någonting om hur det kommer att gå inom dessa områden. – Nej, och det är väl det som talar för att man ska vara lite försiktig. Jag tycker att Sverige skulle kunna utnyttja sitt utanförskap i dag tillsammans med England och Danmark för att verka för att konstitutionen, alltså framtidskonventets arbete, blir så att det just tillgodoser våra önskemål och är så bra som möjligt utifrån våra aspekter. Det menar jag egentligen är den enda påverkansmöjlighet vi har och det menar jag att vi ska utnyttja. Anne-Marie Pålsson, moderat riksdagsman och nationalekonom, som alltså godtar valutaunionen när det handlar om ekonomi, men inte om politik. Politiska svaren dröjer Och det dröjer länge innan Anne-Marie Pålsson kan få några politiska svar. I höst inleds den regeringskonferens där EU:s medlemsstater ska förhandla fram en ny grundlag. Det arbetet blir inte klart förrän nästa år. Anne-Marie Pålsson vill också att Sverige ska gå fram gemensamt med Storbritannien i förhandlingar om medlemskap. Ingen kan i dag säga när något sådant möjligtvis kan inträffa. Därför är det trots att Anne-Marie Pålssons nej bara gäller just nu, mycket svårt att se vad som skulle kunna ändra det nejet fram till folkomröstningsdagen.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".