Apotekare på vårdcentral ska minska medicinbruket

Som första plats i landet har Gislaveds vårdcentral fått en egen apotekare. Försöket är ett sätt att komma tillrätta med den ökande medicinförbrukningen, och de problem det har medfört.
Astrid är en av de äldre patienter som fått hjälp av vårdcentralens egen apotekare att gå igenom sina tio olika läkemedel. – Ja, hon frågade lite vad jag har för mediciner, säger Astrid. Sedan tyckte hon att den ena medicinen som jag hade skulle jag ta en annan tid än vad jag brukade göra för att den skulle passa ihop bättre och göra bättre nytta. Vad tyckte du om den här kontakten med en apotekare? – Jag tyckte det var mycket bra, säger Astrid. En eller två veckor före läkarbesöket har patienterna på Gislaveds vårdcentral fått prata med apotekaren och gå igenom exakt vilka läkemedel man redan har och om hur de används. I snitt hade patienterna sex olika läkemedel, många betydligt fler. Mer än hälften hade olika problem, till exempel på grund av att olika mediciner inte passar ihop. Rädsla för biverkningar Många lät också bli att ta sina läkemedel av rädsla för biverkningar. Problem som man kanske dragit sig för att ta upp med läkaren, säger apotekaren Judit Dénes. – Jag är helt övertygad om att de tycker att det är lättare att ställa frågor till mig eftersom de förknippar läkemedel med apotekare, säger hon. Sedan tror jag att om de inte har gjort riktigt som doktorn har sagt är det svårare att tala med honom om det. – Största fördelen med projektet är att vi inom olika professioner har kunnat arbeta tillsammans för patienten. Känner sig tryggare Den utvärdering som nu gjorts visar att patienterna efter att ha mött apotekaren på vårdcentralen känner sig tryggare och har bättre kunskaper kring sina läkemedel. Även läkarna har blivit mer uppmärksamma på patienternas hela medicinbild, och i flera fall ändrat doserna. Däremot är det för tidigt att mäta hur mycket pengar man sparat. Hoppas på fortsättning Både landstinget i Jönköping och Apoteket AB som ligger bakom projektet hoppas på en fortsättning och att apoteken ska bli en mer naturlig del av sjukvården. Anders Anell på Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, som studerat Gislavedsprojektet, är förvånad över att idén tidigare inte prövats. – Detta är ju ett unikt projekt i Sverige och det är ju lite konstigt. Vi lägger ju ner ungefär 30 miljarder kronor på läkemedel och vi vet att det finns en massa problem. Ändå följer man inte upp det. – Det har man nu försökt göra i den här verksamheten och dessutom har man riktat det mot en patientgrupp som använder väldigt mycket läkemedel och där det finns mycket lite kunskap om effekterna. Så detta är en mycket bra början, säger han.
Daniel Rundqvist i samarbete med Ann Sofie Karlman, SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".