SEB tror på fortsatt stark krona

Kronan kommer att fortsätta att visa musklerna trots att oron fortsätter i världskonjunkturen. Den slutsatsen dras i en ny rapport från storbanken SEB. Och oavsett hur det går i folkomröstningen om euron så spår SEB att kronan förblir stark.
Det är ett 40-tal aktörer på valutamarknaden, företag, pensionsförvaltare och penningmäklare, som har lämnat sina synpunkter på kronkursen på kort och lång sikt, fram till årsskiftet, bortom folkomröstningen alltså. Och marknaden talar med en ganska entydig stämma, även om inslaget av osäkerhet är relativt stort. Dollarn går ner mot 7,50 efter sommaren - idag handlas den för 7.74 - och med 7-kronorsnivån inom räckhåll vid årsskiftet. Mot euron hamnar kronan precis på 9 kronor i höst. Om det blir ett nej i folkomröstningen stärks kronan till 8,70 vid årsskiftet. Skälet till denna bedömning från marknaden är att svensk ekonomi står sig stark och kronan klarar ett nej till euron: SEBs chefsanalytiker Robert Bergqvist menar att dom negativa konsekvenserna av ett nej för hushållen och företagen är överdrivna. Exportindustrin har i alla tider anpassat sig efter förändringar i konjunkturerna, hushållen kan eventuellt få lägre boräntor men det är inte så säkert, och det är osäkert om ett nej är negativt för tillväxten och välståndet. För småföretagen ser han dock en fördel med att ha en gemensam valuta att handla med i Europa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".