Ökad stöd för militären i USA

Stödet för militären ökar i USA. Det visar nya undersökningar som jämför det amerikanska folkets inställning till militären idag med synen på militären på 1970-talet. Undersökningarna visar också att stödet för politiker har minskat under samma period.
Det är framförallt bland 40-talisternas barn och barnbarn som stödet för militären ökar i USA. Unga människor vars patriotism starkt påverkades av 11 september, men vars föräldrars inställning till USA formades under Vietnamåren. En opinionsmätning bland universitetsstudenter visar att 75 procent litar på att militären idag alltid eller för det mesta fattar korrekta och förnuftiga beslut. 60 procent av studenterna var för Irakkriget. Forskarna jämför detta med liknande opinionsmätningar som gjordes på 1970-talet då endast 20 procent av unga människor mellan 18 och 29 år hade förtroende för militären. Minskat förtroende för politiker Samtidigt med att stödet för militären ökar, minskar tilliten till politiker och ledare inom näringsliv och kyrka. Medan stödet för militären har ökat med 20 procentenheter, från 58 till 79 procent mellan år 1975 och 2002, har förtroendet för kongressen under samma period minskat från 40 till 29 procent. Undersökningen visar att amerikaner som föddes år 1952 är dem som känner minst förtroende för militären. De var 16 år gamla det år Tetoffensiven i Vietnam ägde rum och Martin Luther King mördades. Men när en skolklass med 16-åringar idag ombads skriva ner de begrepp de associerar med USA:s beväpnade styrkor, var det ett fåtal som skrev ord som blod och imperialism, medan den överväldigande majoriteten valde begrepp som stolt att vara amerikan, mod, styrka, hjältar, Bush och i allmänhetens tjänst.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".