Antalet språkrör fråga på mp-kongress

Under torsdagen inleds miljöpartiets partikongress i Växjö. Återigen ska miljöpartisterna avgöra om de ska fortsätta att ha en man och en kvinna som språkrör i stället för en enda partiledare, som de andra partierna har.
En av de som vill skrota dagens modell är Lennart Olsen, som representerar miljöpartiet i finansdepartementet. – Det har ju visat sig att det varit väldigt svårt att uppfylla det här kravet tidigare på att ha två jämställda språkrör som båda samtidigt är väl kända utåt, och dessutom jämställda. Just nu har vi den lyckliga kombinationen med Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, men den kommer väl tyvärr inte vara för evigt den heller, säger han. Lennart Olssen och en grupp andra miljöpartister tycker att det borde kunna variera från gång till gång om partiet ska ledas av en eller två personer. Olika syn på olika kongresser Miljöpartiet skulle lätt kunna avskaffa dagens system med dubbla språkrör på kongressen i Växjö. Det ville de flesta på förra årets kongress, och nu skulle det beslutet kunna drivas igenom. Men nu vill inte partistyrelsen längre. För nu heter språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. De har lyckats bra med att synas i medierna, och säger själva att de samarbetar bra. Peter Eriksson vill fortsätta, men principiellt är han emot systemet med dubbla språkrör. – Ja, egentligen tycker jag att det är bättre att ha ett. Men jag tycker också man får försöka förhålla sig till verkligheten. Nu fungerar det väldigt bra och varken Maria eller jag är beredda att ta det här med att vara ensamt språkrör så i det läget är vi berdda att fortsätta båda två. Euron huvudfråga Men huvudfrågan på kongressen är inte språkrören utan euron. Medlemmarna har också kommit med en lång rad förslag om allt från traditionellt tunga frågor som svensk ekonomi till ganska udda ämnen. Partiets styrelse säger nu bland annat ja till ett förslag om att det ska bli tillåtet att frita till exempel höns eller andra djur som behandlas illa. Om ägaren bryter mot djurskyddslagen ska det vara tillåtet att ta hans eller hennes djur och ge dem ett nytt hem. Villkoret är att djurvännen inte använder våld eller förstör djurägarens egendom. Partistyrelsen ställer sig också bakom ett förslag om att införa ämnet medmänsklighet i grundskolan. Det ska läggas in på schemat att eleverna ska lära sig att behandla varandra med kärlek, respekt och medmänsklighet.
Fredrik Furtenbach

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".