Närmande mellan Kina och Pakistan

Pakistan och Kina stärker banden. Pakistans nya president har valt Kina som mål för sitt första statsbesök och hoppas att Kina kan ge ekonomiskt bistånd för att lösa de akuta ekonomiska problem som Pakistan står inför. Samtidigt knakar relationen med USA i fogarna.

I ett tal innan han åkte kallade Pakistans president Zardari Kina för ”världens framtid”. Förhoppningen är att besöket i Kina i alla fall ska hjälpa den pressade pakistanska presidenten mot en ljusare politisk framtid.

Hittills har de båda länderna skrivit under en ny överenskommelse om handel och ekonomiskt samarbete, men president Zardari hoppas också på ett stort förmånligt lån eftersom Pakistan mycket snart riskerar att komma efter med sina utlandsskulder.

Pakistan var en av de första staterna som erkände Kinas kommunistregering 1949, och sedan dess har de båda länderna haft en nära relation. Kina har hjälpt Pakistan att bygga upp sitt kärnteknikprogram och säljer också vapen till Pakistan. Kina har ett växande strategiskt intresse i Pakistan, bland annat i en hamn som ger närmare tillgång till oljerutten från Persiska viken.

Efter att Pakistans ärkerival Indien i förra veckan fick löfte om tillgång till civil kärnteknologi från USA för första gången på 30 år, håller många ögonen på Kina för att se om man nu kommer att göra någon ny överenskommelse om kärnteknologi med Pakistan.

Efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 inledde USA och Pakistan ett samarbete om terroristbekämpning, men den senaste tiden har USA varit missnöjt med hur Pakistan har skött sin del av jakten på de islamistiska talibanerna och spänningen mellan de båda länderna har ökat den senaste tiden efter att USA från Afghanistan har skjutit missiler över Pakistans gräns med talibanerna som mål.

Den ökade diplomatiska aktiviteten mellan Pakistan och Kina kommer alltså vid en känslig tidpunkt, när den gamla vänskapen kan få en ökad betydelse.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista