Dystra siffror för Nokia.

Väntat sämre resultat för Nokia

Finländska Nokias vinst under tredje kvartalet i år minskade kraftigt jämfört med samma period förra året. Men det kom inte som någon stor överraskning efter att den finländska telekomjätten redan förra månaden varnade för minskad försäljning.

Nokias vinst under tredje kvartalet i år är nästan 15 miljarder kronor och det är en minskning med en femtedel jämfört med samma kvartal förra året då vinsten var nästan 19 miljarder kronor.

Dessutom har Nokias marknadsandel för mobiltelefoner gått ner. Den är nu 38 procent av alla sålda mobiltelefoner i världen. Det är en nedgång med två procentenheter jämfört med förra kvartalet. Detta medan den totala mobiltelefonmarknaden ökade med två procent under den här perioden.

Men åtminstone den närmsta framtiden kommer att se något bättre ut, tror Nokialedningen som i sina kommentarer till kvartalsbokslutet tror att försäljningen av mobiltelefoner kommer att öka under resten av året. Man hoppas att då åter kunna öka sina marknadsandelar.

Trots tillbakagången är Nokias verkställande direktör Olli-Pekka Kallasvuo nöjd. I en kommentar till resultatet säger han att Nokia står väl rustat för framtiden.

Nokias verksamhet för mobiltelefonsystem, Nokia-Siemens, visar ingen vinst, men företagsledningen tror att man skall behålla sina marknadsandelar

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista