Ökad vinst och nya investeringar för SKF

Verkstadsbolaget SKF gör en vinst på nästan 1,9 miljarder kronor före skatt för det tredje kvartalet. Resultatet är över 200 kronor miljoner bättre än i fjol men nu väntar en översyn av företaget då de ska anpassa sig till en sjunkande konjunktur.

Mörka moln tornar upp sig i horisonten och kullagertillverkaren SKF förbereder sig därför för sämre tider genom att minska kostnaderna och se över bolaget, säger företagets vd Tom Johnstone.

Det är framför allt de delar av SKF som arbetar mot bil och lastbilsindustrin som påverkas, SKF:s automotive-division. Där kommer SKF minska sin produktion, vilket kan leda till personalneddragningar. Vd Tom Johnstone vill dock inte säga när eller hur många det kan röra sig om.

Men allt är inte bara mörker. SKF är ju ett internationellt bolag och i Sverige arbetar bolaget främst mot den tunga industrin, som enligt vd Tom Johnstone fortsätter att gå starkt. I denna sektor spås inga uppsägningar. Tvärtom kommer bolaget att investera 400 miljoner kronor i Göteborg i juli, som en del i en flerårig plan som inkluderar investeringar på runt en miljard kronor.

Trots bra resultat och planerade investeringar ser ändå Tom Johnstone allvarligt på finanskrisen. Han oroas framför allt över dess omfattning och fart och ser det som ett stort problem att den på ett globalt plan inte har stabiliserats.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista