Nordkorea hotar bryta med Sydkorea

Nordkorea hotade på torsdagen att bryta all förbindelse med Sydkorea. Skälet sägs vara att den sydkoreanska regeringen för en aggressiv politik mot Nordkorea. Ett totalt stopp mellan de bägge länderna skulle innebära att den gemensamma industrianläggningen Kaesong i Nordkorea stängs, där några av de få dagliga kontakterna mellan länderna kan ske.

Att stänga av den pulsådern kan gå snabbt enligt förste ambassadsekreteraren Kim Yong Guk på Nordkoreas ambassad.

– Om nordkoreanska eller sydkoreanska regeringen säger nej då måste över en natt då måste Sydkorea vända sig tillbaka.

Kim Yong Guk, med en nål på kavajslaget som pryds med den evige ledaren Kim-Il Sung, gör ett av den nordkoreanska ambassadens få officiella framträdanden. Han pratade vid ett seminarium vid Stockholms Universitet under den mycket aktuella rubriken ”Kärnvapenfrågan på den koreanska halvön”.

Där berättade han om varför Nordkorea har skaffat sig kärnvapen. Det var, sa han, på grund av rädsla för att Nordkorea skulle invaderas av USA på samma sätt som Irak blev invaderat.

För en vecka sedan kom USA och Nordkorea överens om att fortsätta avvecklingen av Nordkoreas kärnvapenanläggning i Yongbyon. Det skedde samtidigt som Nordkorea ströks från listan bland länder som utbildar och städjer terrorister.

Att bli kvitt den stämpeln betyder att landet kan öppna handelsförbindelser med andra länder vilket kan komma att betyda mycket för utvecklingen i Nordkorea, menar Kim Yong Guk.

– Man kan lätt förstå att ett land i dagens internationella samhälle inte kan överleva utan normala finansiella förbindelser med andra länder, säger Kim Yong Guk.

För det finns brist på mat i landet , säger Kim Yong Guk.

– Ja, det råder förstås viss brist på mat men jag träffade några kollegor som besökte Sverige nyligen. De sa att i år hade vädret varit fantastiskt för jordbruket. Jag vet inte eftersom jag befinner mig i Sverige och inte i Korea, säger Kim Yong Guk.

Och drömmen om ett enat Nordkorea den finns, säger Kim Yong Guk men den som tror att det ska ske genom att Nord går upp i Syd den är inne på en farlig väg.

– Det finns vissa människor som tänker att Syd kanske måste ta över Nordkorea, politiskt, militärt eller ekonomiskt, men jag tror att det är en farlig teori. Det är farligt för i så fall kan ett Koreakrig hända igen, säger Kim Yong Guk från den Nordkoreanska ambassaden.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista