Kina både lockelse och hot för Ryssland

Relationerna mellan Ryssland och Kina fortsätter att stärkas. Ett tecken är den nye kinesiske presidentens Hu Jintaos statsbesök i Ryssland. För Ryssland är dock samarbetet med Kina en känslig fråga, även om den ryske presidenten Vladimir Putin hyllar de förbättrade relationerna.
– Det ekonomiska samarbetet mellan Ryssland och Kina utvecklas i dag snabbare än någonsin, sa den ryske presidenten Vladimir Putin när han tog emot sin kinesiske kollega Hu Jintao i Moskva. Kina är i dag en av Rysslands viktigaste handelspartners, inte minst när det gäller export av ryska vapen. Dessutom ska de båda presidenterna diskutera det framtida oljesamarbetet om att bygga olje- och gasledningar för att exportera rysk olja och gas till nordöstra Kina. För Rysslands del är Kina dessutom en viktig aktör när det gäller de gemensamma ambitionerna att motverka USA:s världsdominans, även om Ryssland under de senaste veckorna signalerat att man nu återigen vill förbättra relationerna med USA efter Irakdispyten. Kina känsligt ämne Men Kina är samtidigt ett känsligt ämne för ryssarna. Länderna delar en flera tusen kilometer lång gräns och många ryska säkerhetspolitiska analytiker säger öppet att ett allt starkare Kina är Rysslands verkliga hot i framtiden. Att det finns ett kinesiskt skräckscenario med den långa ryskkinesiska gränsen symboliseras ganska väl nu i dagarna där den ryska oron för spridningen av lungsjukdomen sars från Kina fått rätt så allvarliga bieffekter när det gäller gränshandeln. Ryssland har stängt fler än hälften av gränspassagerna och de tiotusentals kineser som befinner sig både legalt och illegalt i Ryssland har fått känna av ett allt hårdare klimat från både den ryska allmänheten och den ryska polisen, något som även uppmärksammats i de ryska medierna. Många kineser väljer i dag att säga att de inte kommer från Kina utan från något annat asiatiskt ej sarsdrabbat land när de blir tillfrågade.
Vladislav Savic, St Petersburg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".